Our Building

Brochure inside Front of BuildingThe Broad Street Practice is located in the heart of the ancient stone town of Stamford. The practice is housed in a beautiful building which was originally two simple stone houses, one 16th century and the other thought to be considerably older. A cut stone facade added in Georgian times adds a sophisticated air! Little is known about the history of the building, but it is thought that it was once home to an apprentice stonemason – whose ‘etchings’ can still be seen on the exposed stonework in the back passageway. The ghost of a young girl is said to occupy the larger of the two attic rooms – walking an old corridor along the back of the attic room and into number 19 next door, although none of us have ever seen her. The sound of a horse snorting and jangling it’s harness has been reported and it would seem to be tethered to the front of the building outside the ground floor treatment room. This was not a classy end of town – Matchmakers, the wedding dress shop next door, was once a foundry, so it would have been a dirty, smoky and poor area.

The attic rooms, under the eaves of the roof still have their horsehair and lime ceilings and old beams are evident in several of the rooms. A couple of beautiful old doors are still in situ. The south facing windows on the top floor have wide reaching views over the roof tops of the town towards the treetops Burghley Park in the distance.

The building has long been part of Burghley Estates and is managed by the Burghley House Preservation Trust. It appears to have long been in commercial use, with various businesses operating from within it’s walls. Our research has revealed it was once a small prep school and it’s also been an electrical wholesalers, a picture framers and an out-size dress shop!

Perry and Anthea moved to 20/21 Broad Street, Stamford in 1996, a year after graduating. They lived in a two-bedroomed flat on the top two floors, with the practice occupying the ground floor and the basement. In those days the reception had a sofa-bed and acted as the spare bedroom for friends at weekends and Percy the cat used to come downstairs and curl up on the laps of nervous patients! In December 1998, with a growing family and feeling like they were “living at work” rather than “working from home”, Perry and Anthea moved out. Gradually the upper floors were incorporated into the practice but not before a false floor was fitted in the first floor treatment room – the original floor has an 8 inch drop across it’s 9 foot width!

top_floorBrochure inside Sophies roomThe building retains much of is historical charm and atmosphere but fulfills well it’s current role as a multidisciplinary healthcare clinic with contemporary colours, fittings and furnishings.  We hope you find it a warm and welcoming place!

 

 

 

Interesting local links